Select Page

Avsnitt 1: Ny som lärare. Det är viktigt att ta kommando direkt när du ställer dig inför din första klass som nyutexaminerad lärare. Och att våga vara sig själv redan från första dagen. Det pratar poddvärden och läraren Dennis Serwadda tillsammans med lärarna Zahia Furustad och Anna Adrian om i det första avsnittet av When you are lärare-podden, som spelades in på Sturebyskolan i Stockholm. Lyssna här!

Avsnitt 2: Så blir du lärare. Det kommer att behövas 1 700 nya lärare varje år i Stockholms stads skolor fram till 2025. Poddvärden Kristina Büki diskuterar tillsammans med blivande läraren Karan Partovi och biträdande rektorn Fredric Nyström om hur fler ska lockas till att välja läraryrket – jobbet som bidrar till att rusta ungdomar att bygga morgondagens samhälle. Inspelat på Eriksdalsskolan. Lyssna här!

Avsnitt 3: Utbildning för alla. Hur gör man när alla ska behandlas lika samtidigt som alla elever är olika? Poddvärden Hanna Eliasson träffar grundskolechefen Carina Hallqvist, läraren Karolina Schönström och Attila Szabo, lektor och forskningsutvecklingssamordnare. Tillsammans delar de med sig av tankar och erfarenheter kring särbegåvade barn och hur man skapar förutsättningar för lärande utifrån alla barns olika behov. Inspelat på Stockholms byggtekniska gymnasiesärskola. Lyssna här!

Avsnitt 4: Det här med betyg. Hur jobbar man som lärare med betyg och bedömning? Vilken utmaning innebär det att ha många elever? Poddvärden Per Friberg pratar betyg tillsammans med biträdande rektorn Malin Tärnström och läraren Ulrika Iveus. Inspelat på Bromstensskolan. Lyssna här!

Avsnitt 5: Engagerade föräldrar. Alla vill att det ska gå bra för barnen. Poddvärden Anna Brandberg diskuterar med läraren Jannike Kohinoor och rektorn Fredrik Boström om hur föräldrar kan tänka för att hjälpa sina barn att få en bra skolgång och om hur lärare kan skapa goda föräldrarelationer. Inspelat på Klastorpsskolan. Lyssna här!

Avsnitt 6: Att arbeta med värdegrund. Vad är värdegrund? Och hur gör man för att få till stånd ett fungerande värdegrundsarbete? Poddvärden Björn Fridlund diskuterar tillsammans med gästerna Thomas Holmquist och Malin Illner Levál om hur man arbetar tillsammans med eleverna och utvecklar deras förmågor för att vara en del av ett demokratiskt samhälle. Inspelat på Mariehällsskolan. Lyssna här!

Avsnitt 7: Att vara stolt över att vara lärare. Poddvärden Elin Rådberg bjuder in lärarna Magnus Nyström och Norman Cooper till sin skola för att diskutera läraryrket och vad det är som gör de stolta över sitt yrke. Inspelat på Norra Reals gymnasium. Lyssna här!

Avsnitt 8: Skolan i förändring. Skolan är en viktig arena i ett demokratiskt samhälle. Hur påverkar samhälleliga förändringar skolan? Går skolan i takt med samhället? Poddvärden Farahnaz Davari pratar varumärke, skolutveckling och utmaningar tillsammans med gästerna och skolledarna Margareta Scherman och Sara Sjöblom. Inspelat på Adolf Fredriks musikklasser. Lyssna här!

Avsnitt 9: En skola för alla. Alla elever ska gå i skolan och skolan ska utgå från alla elevers behov och förutsättningar. Poddvärden Jenny Mattsson pratar inkludering, exkludering och hur man ska organisera undervisning och lärande för att alla elever ska nå sin yttersta potential tillsammans med gästerna och skolledarna Margareta Forsman och Jennie Rosengren. Inspelat på Stockholms hotell- och restaurangskola. Lyssna här!

Avsnitt 10: Alla vill in i skolan. Många aktörer vill in i skolan men vilka aktörer ska skolan släppa in? Och vilka kontakter kan skolan utveckla som berikar lärandet för eleverna? Katharina Brummer har bjudit lärarfacken och skolledarförbundets ordföranden i Stockholm, Johan Törnroth, Ragnar Sjölander och Kjell Sjöberg, till Östra Reals gymnasium för att prata om detta. Lyssna här!

Avsnitt 11: Vikarien. Ett klassrum kan inte vara tomt, klassen behöver en lärare. Hur löser en skola organisationen vid fortbildning, VAB och sjukdom? Hur lätt eller svårt är det att hoppa in för en kollega i ett ämne man inte behärskar så bra? Ann Goliath-Pillola diskuterar vikarierollen med Fredrik Boström och Filip Söderberg. Inspelat på Årstaskolan i Stockholm. Lyssna här!

Avsnitt 12: Läraren och klockan. Hur får lärare tiden att räcka till? Hur används tiden mest effektivt? Och hur pratar vi tid i skolan? Det diskuterar poddvärden Eva Bergman Chinapah tillsammans med Ulrica Colliander och Anna Almqvist-Romanus på Sätraskolan i Stockholm. Lyssna här!

Avsnitt 13: Kollegialt lärande. När lärare arbetar tillsammans leder det till bättre resultat hos eleverna. Kollegialt lärande är en framgångsfaktor och det vetenskapliga stödet för effekterna är starkt. Men hur går det till i praktiken? Arne Rubensson tar sig an ämnet tillsammans med Ylva Modig och Cecilia Skarke på Midsommarkransens gymnasium i Stockholm. Lyssna här!

Avsnitt 14: Samarbete för elevernas bästa. Skolan bygger på samarbete men hur får man till samarbeten där man är starkare tillsammans än var och en för sig? Och hur är man ett stöd för varandra i svåra situationer? Det diskuterar Laura Caligari tillsammans med Madeleine Heiman och Eva Persson på Askebyskolan i Stockholm. Lyssna här!

Avsnitt 15: Alla för eleven. Samarbete sker mellan alla yrkeskategorier i skolan. Man arbetar tillsammans på olika sätt för att elevernas skolgång och skoldag ska bli så bra som möjligt. Veckans poddvärd, Jonah Lederman, är fritidsledare på Lugnets skola i Stockholm och gästas i veckans avsnitt av försteläraren Kristin Näslund och skolsköterskan Veronika Tegerhag. Lyssna här!

Avsnitt 16: Leda lärande. De som arbetar i skolan arbetar med att leda lärande. Hur skapar man förutsättningar för såväl elevernas som lärarnas lärande? Det diskuterar poddvärden Malin Erman med Stojanka Drinic och Erica Krantz på Smedslättsskolan i Stockholm. Lyssna här!

Avsnitt 17: Lärarrollen igår, idag och imorgon. Lyssna på vår live-podd som spelades in på SETT-mässan.  Massor av spännande gäster – politiker, lärare och skådespelare – som delar med sig av sina erfarenheter på temat ”Lärarrollen igår, idag och imorgon” samt svarar på era Facebook-frågor. Lyssna här!

Avsnitt 18: Lön som motiverar. Hur mycket tjänar lärare? Hur viktig är lönen? Och hur ser karriärvägarna ut för lärare i Stockholms stad? Det och annat diskuteras denna vecka i When you are lärare-podden. Veckans poddvärd är Lars Hallin som gästas av läraren och biträdande rektorn Anna Karlsson och lärarstudenten Moa Rosenlund på Nya Elementar i Stockholm. Lyssna här!

Avsnitt 19: Verkligheten – och bilden av skolan. Hur ser verkligheten ut i skolan? Och hur påverkas lärarkåren av skolans mediala bild? Det diskuterar Janina Lagstam, Nelly Bonner och veckans poddvärd Anna Örjebo på Långbrodalsskolan i Stockholm. Lyssna här!

Avsnitt 20: Lärare – ett framtidsyrke. Vad är det som gör läraryrket till ett framtidsyrke? Och hur ser framtidens lärande ut? Detta diskuterar poddvärden Gustav Ahlström tillsammans med skolcheferna Liz Berg och Gunnar Wohlin på Mariaskolan i Stockholm. Lyssna här!

Avsnitt 21: “Jag vill att eleverna ska säga: Hon såg mig. Hon såg mig varje dag!”. Moa Andersson är lärare på Rågsveds grundskola. Hon ser tillbaka på sin skoltid, en lång period av skoltrötthet och större fokusering på gymnastik-träningspassen. Men allt vände när hon träffade läraren Lotta på Rålambshovsskolan, skolan blev kul igen och en ny karriärväg öppnades. Lyssna här!

Avsnitt 22: Punk, stolthet och energi i klassrummet. Martin Englund är lärare på Blackebergs Gymnasium. Han berättar om hur punken formade hans liv, stoltheten över att undervisa historie- och religionskunskap, om kärleken till lektionerna när eleverna vaknar och energin fyller klassrummet. Lyssna här!

Avsnitt 23: ”Man ska våga fråga, man ska känna sig glad och trygg i mitt klassrum”. Ylva Modig, förstelärare i matematik på Engelbrektskolan berättar om sina bästa tips för att få tio minuters tystnad på lektionen. Om middagar med vänner där ämnet matematik diskuteras och om hennes alldeles egna wall of fame hemma i lägenheten. Lyssna här!

Avsnitt 24: ”Hon utmanade mig. Med kärlek”. Mia Bungsmuhr Cox är rektor på Askebyskolan. Här berättar hon om hur hon gjorde revolt mot sina föräldrar genom att börja studera, om hur yrket som reseledare lärde henne mycket om serviceandan, samt mötet med en speciell lärare i Pittsburgh som utmanade Mia med kärlek. Lyssna här! 

Avsnitt 25: Magiska möten med ungt sinne. Björn Fridlund är barnskötare på Mariehällsskolan. Han berättar om sin radiokarriär, ett speciellt möte med journalisten Lennart Hyland och hur han efter en sjukskrivning kom in i skolvärlden, ett yrke han aldrig ångrat för en sekund. Lyssna här! 

Avsnitt 26: ”Alla är olika och alla behövs”. Förskolläraren Therese Brandt på Blackebergsskolan berättar om förskolläraren Lena, som blev en inspirationskälla för hennes bana mot skolvärlden. Therese vill vara en person som barnen kommer ihåg, som uppmuntrar till att man ska få vara precis som man är. Lyssna här!

Wylpodden avsnitt 1: “En guldlektion är ett lyckorus”. I det allra första avsnittet av nya Wylpodden träffar du poddvärden Björn Fridlund, läraren Rebecka Kantor och eleverna Vendela och William på Mariehällsskolan. Rebecka pratar om drivkrafter, lektionsplanering och kärleken till människor. Vendela och William om det bästa med skolan och om hur en bra lärare är. Och så får vi följa med på en engelsklektion. Lyssna här!

Wylpodden avsnitt 2. ”Skolan är en fantastisk värld!”
”Att både se andra kolleger som brinner och själv vara med i barnens utveckling och undervisa är jätteroligt.” Det säger den blivande läraren David Clysén i Wylpodden där han och tre andra lärarstudenter från TFS (Teach for Sweden) reflekterar över lärarjobbet och framtiden. De jobbar alla i stadens skolor på sin väg till lärarlegitimation.
Lyssna!

Wylpodden avsnitt 3. ”Framtiden är digital”
Om visioner, drömmar, spelutvecklingen, film, podd och om att vara med i franska revolutionen, nästan på riktigt.  Pål Sundkvist på ESS-gymnasiet och Mia Hasselblad på Nya Elementar berättar om digitaliseringens möjligheter i skolan.
Lyssna!

Wylpodden avsnitt 4 ”Klassrummet är den tredje pedagogen”
Vi reser in i framtiden och besöker Hjorthagens skola. Elever, lärare och rektor berättar om skolans lärmiljö där digitala verktyg, ljud, ljus och möblering är viktiga inslag. Där finns ljudduschar, virtuella bordskivor och golvplattor. Allt för att skapa en lugn och inbjudande miljö som främjar lärande och trygghet.
Lyssna!

Wylpodden avsnitt 5 Anna och Philip lyfter fantastiska lärare.
Triss i poddare blev det när wylpoddens Björn Fridlund träffade Anna och Philip från Anna och Philips Lärarpodcast. I över 200 avsnitt har de delat sina lärarkollegers erfarenheter. Som tur är finns det hur många fantastiska lärare som helst kvar att prata med säger de.
Lyssna!

Wylpodden avsnitt 6: Hört på Sett
Sommarlov och avslutningar, härliga tider men vilken musik får du framföra? Behöver du licenser och tillstånd? SETT-mässan blev en mötesplats för många. WYL-poddens Björn Fridlund var på plats och träffade bland annat Catharina Ekdahl, PRV, som berättade mer om upphovsrätt men också Jonas Johnsson, Lärarförbundet, och Hiba Daniel, Lilla Aktuellt.
Lyssna här!

Wylpodden avsnitt 7 Speeddejting med Nobelglans
Speeddejting med lärarstudenter, erfarna lärare och rektorer. Hör anledningar till att vilja bli lärare, vad en rektor kan göra för att locka lärare och om en nyanländ rektor från Iran kan få jobb i Sverige. Reportage från en inspirationskväll på Nobel Prize Museum som ordnades av Stockholms stad,  Stockholms Universitet och Nobel Prize Museum.
Lyssna!